Ungern närmar sig ja till Sverige

Publicerad: 2024-01-24 14:20

Ungern rör sig allt närmre en ratificering av Sveriges ansökan till Nato. På X/Twitter skriver den ungerske premiärministern Viktor Orbán att han, i ett telefonsamtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, bekräftar den ungerska regeringens stöd till Sveriges Nato-ansökan.

Annons

Han fortsätter inlägget med att berätta att han ska ha framhållit att regeringen fortsatt uppmanar det ungerska parlamentet att rösta igenom Sveriges ansökan för att avsluta ratificera ansökan vid första möjliga tillfälle.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg bekräftade samtalet några minuter senare via sin egna sida på X/Twitter, med att skriva att han välkomnar premiärministerns och hans regerings "tydliga stöd" för svenskt Natomedlemskap. Han avslutar med att meddela att han ser fram emot en ratificering "så snart parlamentet sammankallas igen".

I går under dagen skrev den ungerske premiärministern på X/Twitter att han bjudit in statsminister Ulf Kristersson (M) till Budapest för att förhandla det svenska Nato-tillträdet. Beskedet kom efter att det börjat ryktas om att det turkiska parlamentet skulle ha en omröstning kring Sveriges ansökan.

I går kväll, under en pressträff med utrikesminister Tobias Billström (M) med anledning av att det turkiska parlamentet röstat ja till Sveriges Nato-ansökan, fick han en fråga om huruvida detta kan få Ungern att öka takten, så svarade utrikesministern att:

– Det är ju så att Ungern har sagt att de inte ska vara sist ut med att ratificera Sverige. Nu har det turkiska parlamentet gjort sin del i den här processen och så återstår underskriften av President Erdogan. Så vi hoppas naturligtvis att det turkiska parlamentet startar processen att ratificera oss så fort som möjligt.

Texten uppdateras

Dela: