Underleverantörer kan slippa tillståndskrav
I dag överlämnade den särskilde utredaren Per Westerberg sitt betänkande Ett modernt och anpassat regelverk för krigsmateriel till utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M). Utredningen föreslår uppdateringar av Sveriges exportkontroll för krigsmateriel i ljuset av landets Nato-medlemskap och säkerhetsläget.
Bland förslagen ingår att uppdatera regeringens riktlinjer för utförsel och utlandssamverkan, med betoning på att samarbeten med allierade Nato-länder i princip ska anses förenliga med Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. Utredningen rekommenderar även att Sverige ansluter sig till 2019 års exportkontrollavtal mellan Frankrike, Spanien och Tyskland för att underlätta internationella materielsamarbeten, även kallad Aachen-överenskommelsen.
Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) skriver i ett inlägg på LinkedIn välkomnar förslagen i betänkandet om stärkt internationellt samarbete, särskilt rekommendationen att Sverige ska ansluta sig till Aachen-överenskommelsen om exportkontroll. Samtidigt riktar de kritik mot delar av förslaget som de menar riskerar att skapa osäkerhet, exempelvis möjligheten att avbryta leveranser till allierade länder i konflikt, samt byråkratiska förändringar som kan förlänga handläggningstider.
Den föreslår även lättnader i tillståndskrav för underleverantörer, regler för civila skjutvapen och åtgärder för att stärka Sveriges roll i internationella materielsamarbeten. Dessutom behandlas sanktionsavgifter, straffskalor och sekretesskydd för att modernisera och effektivisera regelverket.
Utredningen föreslår alltså undantag från kravet på verksamhetstillstånd för vissa underleverantörer som enbart tillverkar komponenter åt slutleverantörer, som i stället tar ett helhetsansvar. Detta för att minska den administrativa bördan och stärka konkurrenskraften hos små- och medelstora företag utan att äventyra exportkontrollen. Under pressträffen påpekar utredaren att detta även välkomnas av ISP.
Betänkandet ska skickas på remiss för vidare behandling. Enligt utrikesministern väntas en proposition komma våren 2026.