Ukrainsk delegation besöker Försvarshögskolan

Publicerad: 2023-04-17 19:36

Representanter från Ukrainas försvarsdepartement och landets försvarshögskola har besökt Försvarshögskolan för att diskutera forsknings- och utbildningssamarbeten inom flera olika områden, enligt en nyhet publicerad på Försvarshögskolans hemsida den 14 april. Besöket möjliggjorde en fördjupning och konkretisering av tidigare samtal förda på plats i Ukraina för en månad sedan.

Annons

För en månad sedan besökte alltså en delegation från den svenska Försvarshögskolan Ukraina för att lära sig hur en officersutbildning bedrivs under krig. Diskussioner fördes hur ukrainska lärosäten skulle kunna samarbeta med Försvarshögskolan inom militär utbildning och forskning. Vidare diskuterades strategiskt ledarskapsprogram för militära och civila chefer inom Ukrainas totalförsvar och ytterligare samarbeten inom forskning och utbildning. Därutöver fick delegationen även träffa forskningsdirektör Katarina Wilhelmsen och internationell direktör Mårten Sundmark från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Det är åratal av samarbete med Ukraina som nu utvecklas och intensifieras. Genom att mötas i både Kiev och Stockholm, och genom att teckna samarbetsavtal på olika nivåer, bygger vi också relationer som möjliggör konkreta och viktiga samarbeten inom både utbildning och forskning. Vi har väldigt mycket att lära av varandra och ser dessa tidiga konkreta samarbeten som början på en långsiktig satsning på Ukrainas framtid och integrering i den europeiska och transatlantiska gemenskapen, säger Robert Egnell, rektor på Försvarshögskolan.

Vid besöket deltog bland andra Försvarshögskolans rektor, vicerektor, dekan samt övlt Peter Lidén som tidigare varit Sveriges försvarsattaché i Ukraina men som nu är lärare vid Försvarshögskolan.

En komplett lista över medverkande återfinns på Försvarshögskolans webbplats.

Dela: