Torbjörn Sahlén blir Sveriges förste Natogeneral

Publicerad: 2024-04-23 16:42

Brigadgeneral Torbjörn Sahlén har valts som Sveriges första Natogeneral av Natos militärkommitté. Efter en omröstning där tre kandidater fanns tillgängliga, valdes den svenska kandidaten fram med god marginal. Sahlén, för närvarande ställföreträdande chef för strategienheten vid Försvarsstaben, tillträder sin nya tjänst i januari, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

– Det känns verkligen roligt. Jag har varit på olika befattningar i Bryssel i tio år före min nuvarande befattning och det ska bli riktigt kul att återvända till Bryssel, säger Torbjörn Sahlén i myndighetens artikel, som tillträder den nya tjänsten i januari 2025.

Annons

Det är viktigt för medlemskapet att vi kommer in i Natos strukturer och viktigt för kunskapsspridande, fortsätter han.

I sin nya roll kommer brigadgeneralen att tillträda tjänsten som Deputy Director Operations and Planning (O&P) Division vid Natohögkvarteret. Generalmajor Johan Pekkari, chef för strategienheten, ser fram emot det positiva bidraget till alliansen.

– Jag kan inte tänka mig en bättre representant för Sverige och Försvarsmakten, det blir också riktigt bra för alliansen. Torbjörn kommer att kvarstanna vid strategienheten tills han tillträder den nya tjänsten, säger generalmajor Johan Pekkari, chef för strategienheten.

Natos militärkommitté är organisationens högsta militära organ och har i uppgift att ge råd till Nordatlantiska rådet i militära frågor. Kommittén leds av den nederländska amiralen Rob Bauer. Brigadgeneral Sahlén tillträder sin nya tjänst i januari 2025, skriver Försvarsmakten.

Dela: