Sveriges Natoansökan godkänd i turkiska parlamentet

Publicerad: 2024-01-23 21:09

Det turkiska parlamentet har under kvällen röstat för att godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i Nato efter en utdragen debatt. Beslutet måste nu undertecknas av president Recep Tayyip Erdogan, vilket anses vara en formalitet.

Annons

– Idag är vi ett steg närmare ett fullvärdigt medlemskap i Nato. Positivt att Turkiets parlament har röstat för ett godkännande av Sveriges Natoansökan, säger statsminister Ulf Kristersson på X/Twitter.

– Erdogan har nu 15 dagar på sig att genomföra ratificeringen innan parlamentets omröstning blir ogiltig, säger Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, i SVT:s direktsändning.

– Det är naturligtvis bra att det turkiska parlamentet nu har röstat igenom det här. Nu kommer vi att invänta att president Erdogan undertecknar ratifikationsinstrumentet och skicka det vidare. Vi är naturligtvis inte färdiga med processen i den turkiska delen tills det har skett, säger utrikesminister Tobias Billström (M), i SVT:s direktsändning.

På frågan om huruvida detta kan få Ungern att öka takten svarar utrikesministern att:

Annons

– Det är ju så att Ungern har sagt att de inte ska vara sist ut med att ratificera Sverige. Nu har det turkiska parlamentet gjort sin del i den här processen och så återstår underskriften av President Erdogan. Så vi hoppas naturligtvis att det turkiska parlamentet startar processen att ratificera oss så fort som möjligt.

– Jag är väldigt glad över att det turkiska parlamentet har röstat för att ratificera Sveriges Nato-medlemskap. Sveriges medlemskap kommer att förbättra säkerheten i Östersjöområdet och göra hela alliansen starkare. När Sverige är medlem, är också Finlands medlemskap fullbordat, säger Finlands president Sauli Niinistö, på X/Twitter.

Estlands premiärminister Kaja Kallas säger på X/Twitter att "detta är ett viktigt beslut för att Sverige ska bli den trettioandra medlemmen i Nato", och avslutar med att hon "hoppas att den sista ratificeringen nu följer snabbt".

Dela: