Sveriges första militära satellit uppskjuten

Publicerad: 2025-01-31 08:25

Sveriges första militära satellit har skjutits upp i rymden. Kommunikationssatelliten GNA-3, som opereras av Försvarsmakten, skickades den 16 augusti 2024 upp från Vandenberg i Kalifornien ombord på en Falcon 9 Block 5-raket.

Annons

– Detta visar på att Sverige är en rymdnation på uppgång och att Sveriges försvarsförmågor moderniseras. Detta är bara första steget på vår rymdresa och vi ser fram emot att se försvarets rymdförmågor fortsätta utvecklas, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet.

Satelliten är en del av Försvarsmaktens rymdprogram, där fler projekt är på väg. Den svensk-danska demonstratorsatelliten Bifrost planeras skjutas upp sommaren 2025 för att testa taktisk spaning och AI-stödd databehandling i rymden. Heimdall, en annan spaningssatellit, är planerad för uppskjutning från Esrange under 2027 eller 2028. Uppskjutningen av GNA-3 har skett i samarbete mellan Försvarsmakten, Swedish Space Corporation (SSC), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Försvarets materielverk (FMV).

För att stärka Sveriges kapacitet att operera i rymden har regeringen avsatt en miljard kronor för perioden 2024–2032. Beslutet, som presenterades i oktober 2024, syftar till att bygga ut infrastrukturen vid Esrange Space Center i Kiruna och utveckla en nationell uppskjutningsförmåga.

– Sverige har unika möjligheter och förmågor med vårt geostrategiska läge, vår kunskapsbas och rymdinfrastruktur. Genom denna satsning stärker vi vår roll som en framstående rymdnation, sade Pål Jonson i samband med regeringens beslut i oktober 2024.

I december 2024 tecknade FMV ett avtal med SSC för att etablera en grundförmåga för satellituppsändningar från Esrange. Detta är en del av en långsiktig plan där Sverige ska kunna skjuta upp egna militära satelliter från svenskt territorium.

– Detta är ett viktigt steg i vår satsning att etablera en ledande förmåga att sända upp satelliter från Europas fastland. Det kommer vara av stor betydelse för Sverige, såväl som för NATO och Europa, sade Charlotta Sund, VD för SSC, i samband med tecknandet av avtalet med FMV.

Dela: