Sverige utökar insatsen i Röda havet

Publicerad: 2024-04-23 08:54

Regeringen har beslutat att förstärka Sveriges bidrag till EU:s sjöfartsskyddsinsats Eunavfor Aspides i Röda havet. I februari beslutades att skicka upp till och med tio stabsofficerare till samma operation.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från regeringen omfattar beslutet upp till och med 25 personer, varav Försvarsmakten skriver att traumaenheten ifråga inledningsvis omfattar "cirka tio personer" och att insatsen beräknas starta i mitten av juni.

Myndigheten skriver vidare att traumaenheten består bland annat av ett antal kirurger och anestesipersonal. Ombord HNLMS Karel Doorman finns också operationssalar, intensivvårdsavdelningar och olika akutsalar samt helikopter för att kunna evakuera skadad personal vidare till sjukhus.

– För Sverige är internationell handel och fri sjöfart viktigt och det är därför Regeringen beslutat om att öka Sveriges bidrag till Operation Aspides. Försvarsmakten skickar en traumaenhet med kirurger och anestesipersonal till Röda havet vilket är ett efterfrågat bidrag, säger försvarsminister Pål Jonson, i regeringens pressmeddelande.

Det nederländska försvarsministeriet meddelade tidigare i april HNLMS Karel Doorman kommer avsegla mot Röda havet i början maj och återvända till mitten av augusti. Fartyget kommer även tillgängliggöra sina förmågor till de enheter som deltar i den USA-ledda insatsen Prosperity Guardian, fortsätter ministeriet.

– Genom att bidra med HNLMS Karel Doorman bidrar vi ytterligare till skyddet av den internationell rätt och en handelsväg som är av internationell betydelse, skriver Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren på X (tidigare twitter).

Dela: