Sverige redo för anslutning till Nato Innovation Fund

Publicerad: 2023-08-04 18:05

Natos innovationsfond (NIF) har stängt sin investeringsrunda och är redo att göra sina första investeringar senare i år. Totalt anslöt 23 av Natos medlemsstater till fonden, som har meddelat att de välkomnar en svensk anslutning efter tillträde in i Nato. Sveriges bidrag kommer att läggas till det nuvarande kapitalet på 1 miljard euro, enligt ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet den 1 augusti.

Annons

– Som Natomedlem kommer Sverige att bidra till alliansens styrka inte bara genom vårt geografiskt strategiska läge och våra militära förmågor utan också genom en livaktig säkerhets- och försvarsindustri som främjar innovation och utveckling av spjutspetsteknik. Att delta i NIF är ett ytterligare sätt att göra det möjligt, säger försvarsminister Pål Jonson pressmeddelandet.

NIF är världens första fristående riskkapitalfond med flera olika stater som ägare. De 23 deltagande Natomedlemsstaterna företräds på högsta nivå inom statsförvaltning, riskkapital, innovation och försvar. NIF kommer att göra såväl direktinvesteringar i uppstartsföretag i de 23 deltagande staterna, som indirekta investeringar i fonder med fokus på teknikintensiv innovation och genomslag på båda sidor av Atlanten.

– Vid toppmötet i år kom Sverige längre på vägen mot att bli det 32:a landet som går med i vår allians, och det historiska steget lämnar vägen öppen för Sveriges deltagande i NIF och bidrag till fondens viktiga uppgift, David van Weel, Natos biträdande generalsekreterare för framväxande säkerhetsutmaningar.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: