Sverige pådrivande i nya sanktioner mot Ryssland

Publicerad: 2024-10-10 12:37

EU har beslutat att införa en ny sanktionsregim mot Rysslands hybridverksamhet. Beslutet är en del av unionens ansträngningar att stärka sin motståndskraft mot ryska hybridangrepp, enligt ett pressmeddelande från Utrikesdepartement den 8 oktober.

Annons

– Sverige har varit pådrivande för att upprätta en ny sanktionsregim med anledning av Rysslands destabiliserande verksamhet. Det är ett konkret steg EU nu tar för att bemöta rysk hybridverksamhet. Det innebär att en sanktionsregim upprättas som riktar sig mot de som ansvarar, stöttar eller drar nytta av Rysslands hybrida verksamhet i EU och globalt, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M).

Den nya sanktionsregimen riktar sig mot individer eller organisationer som ansvarar för eller stöttar ryska handlingar som undergräver EU:s säkerhet och medlemsstaternas suveränitet. Sanktionerna inkluderar frysning av tillgångar, reseförbud och andra åtgärder. UD skriver vidare EU:s insatser är en del av ett bredare arbete för att motverka hybridhot som sabotage, desinformation och skadlig cyberverksamhet.

Dela: