Sverige och Tjeckien stärker försvarssamarbetet

Publicerad: 2024-09-03 10:40

Försvarsminister Pål Jonson (M) har undertecknat en avsiktsförklaring med Tjeckiens försvarsminister Jana Černochová för att stärka försvarssamarbetet mellan länderna. Undertecknandet skedde i samband med säkerhetskonferensen GLOBSEC Forum.

Annons

Det förstärkta samarbetet förväntas bidra till ökad samverkan och försvarsförmåga för båda länderna, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Jag är övertygad om att med denna avsiktsförklaring kommer försvarssamarbetet mellan Sverige och Tjeckien att ytterligare förstärkas till båda parters nytta. Jag ser fram emot att utöka våra relationer och ta del av konkreta resultat i sinom tid, säger Pål Jonson.

Enligt pressmeddelandet syftar avsiktsförklaringen till att förlänga samarbetet kring JAS 39 Gripen till efter 2027, samt att utöka erfarenhetsutbytet och den gemensamma träningen vid användning av stridsfordon CV90. Vid mötet berördes också europeisk säkerhetspolitik och Tjeckiens ammunitionsinitiativ, samt fortsatt gemensamt stöd till Ukraina.

Dela: