Sverige ingår avtal för satellituppskjutningar

Publicerad: 2024-06-27 21:12

Det statliga rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) har ingått samarbetsavtal för att erbjuda satellituppskjutningar från rymdbasen Esrange med start under 2025-26, skriver SSC i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi är otroligt glada över att kunna tillkännage dessa historiska samarbeten. Med Firefly och Perigee kommer vi att här i Europa kunna erbjuda en avsevärd ökning av denna globalt eftertraktade förmåga. Detta kommer inte bara stärka SSC:s ställning på den globala rymdmarknaden, utan har även enorm betydelse för vårt moderna samhälle som är helt beroende av satelliter för att fungera, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef för SSC i pressmeddelande.

Avtalet som SSC har undertecknat är med amerikanska Firefly Aerospace och koreanska Perigee Aerospace för att erbjuda satellituppskjutningar från Esrange. Samarbetet innebär en ökad förmåga för Europa att skjuta upp satelliter. Den första uppskjutningen är planerad till 2025.

Förmågan att skjuta upp satelliter har länge saknats på det europeiska fastlandet, och med denna nya kapacitet förväntas Esrange bli en central aktör inom den europeiska rymdindustrin, skriver SSC.

– Svensk rymddiplomati kommer att bygga på vår möjlighet att skjuta upp satelliter i omloppsbana från vårt eget territorium vilket vi är ensamma om i kontinental-EU, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) på X (tidigare Twitter), och fortsätter;

Annons

– Vi står inför ett fantastiskt genombrott när Sverige nu på allvar tar klivet att etablera vårt land som rymdnation.

Fireflys raket, Alpha, har använts vid flera tidigare uppskjutningar i USA och kan skjuta upp en nyttolast på 1 030 kg till en lägre omloppsbana på omkring 300 km. Perigees raket, Blue Whale 1, är 21 meter lång och har kapacitet att skjuta upp en nyttolast på 200 kg till en 500 km solsynkron omloppsbana.

– Vi har varit i kontakt med raketföretag över hela världen i sökandet efter samarbetspartners som passar vår tänkta affärsmodell för kommersiella, institutionella och försvarsriktade samarbeten. Nu är den sista pusselbiten äntligen på plats, säger Lennart Poromaa, platschef vid SSC:s rymdbas Esrange i Kiruna, i pressmeddelandet.

Dela: