Sverige inför drönarsvärmsförmåga till armén

Publicerad: 2025-01-13 11:54

Under en pressträff på Folk och Försvar i Sälen avslöjade försvarsminister Pål Jonson (M), arméchef Jonny Lindfors och Saabs VD Micael Johansson att en ny svensk drönarteknik utvecklats av Försvarsmakten, FMV och FOI tillsammans med Försvarsdepartementet och Saab. Tekniken gör det möjligt för en enskild soldat att kontrollera svärmar av upp till hundra drönare med hjälp av en ny mjukvara. Den första militära testanvändningen sker under övningen Arctic Strike i mars 2025, skriver flera medier.

Annons

– Det är en stor och viktig förändring som kommer att ge armén en kvalitativ fördel, säger arméchef Jonny Lindfors, enligt Expressen.

Drönarsvärmarna kan utföra autonoma uppdrag som spaning och övervakning. Tekniken möjliggör också att drönarna kan bära vapenlast för att angripa mål. Försvarsminister Pål Jonson lyfter fram behovet av innovation inom försvaret för att möta dagens hot.

– Sverige måste klara att möta en motståndare som är kvantitativt överlägsen. Då måste vi ha en kvalitativ fördel, säger Jonson under pressträffen i Sälen, enligt Expressen.

Saabs VD Micael Johansson betonade enkelheten i den nya tekniken som kan styras med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta. AI används för att analysera data från drönarnas sensorer och för att ge noggrann information tillbaka till förbanden.

Annons

– AI är en stor del av det här. Vad sensorerna ser analyseras direkt för att snabbt ge information tillbaka till soldaten, säger Johansson, till SVT.

Drönarsvärmarna ska testas under övningen Arctic Strike 25. Sverige deltog även i förra årets övning, Arctic Strike 24, där autonoma drönare från andra länder användes som en del av experiment inom bekämpningskedjan. Svenskt artilleri deltog tillsammans med allierade, och teknologin användes för att spana och identifiera mål med hjälp av både obemannade luft- och markfordon. Arméchefen Jonny Lindfors betonade då ett "pragmatiskt och integrerat myndighetssamarbete, men också tillsammans med industrin samt universitet och högskolor" för att uppnå ett "högt tempo i förmågebyggandet med nya teknologier", enligt en artikel på Försvarsmaktens hemsida.

Projektet, som normalt skulle ha tagit fyra till fem år att genomföra, har färdigställts på endast ett år genom ett intensivt samarbete mellan Försvarsdepartementet, Saab och Försvarsmakten. Arméchefen och försvarsministern har varit personligt engagerade i processen, vilket har bidragit till den snabba utvecklingstakten, skriver Expressen.

Enligt Expressen kommer erfarenheterna från projektet att sammanställas i en utredning senare i vår. Utredningen ska innehålla förslag på regeländringar för att möjliggöra snabbare införande av tekniska innovationer inom försvaret. Målet är att säkerställa att Sverige kan ligga i framkant av den tekniska utvecklingen och snabbt implementera nya lösningar.

Annons

Dela: