Sverige förstärker luftvärnet med allierade

Publicerad: 2024-11-17 13:02

Sverige har anslutit sig till en multinationell koalition för att köpa in Patriotrobotar av typen GEM-T, av Försvarsmakten kallad Robot 103 A. Samarbetet, som leds av Nato Support and Procurement Agency (NSPA), involverar fem länder och syftar till att möta ett ökande behov av luftvärnsförmåga samt stärka Europas försvarsindustriella kapacitet.

Annons

Enligt Försvarets materielverk (FMV) innebär upphandlingen att Sverige får en långsiktig lösning för missiler till Patriotsystemet. ”Anskaffningen innebär att vi stärker förmågan och uthålligheten inom det svenska luftvärnet och samtidigt bidrar till den gemensamma luftförsvarsförmågan inom Nato och i Europa,” säger Jonas Lotsne, chef för FMV:s verksamhetsområde Armémateriel.

Koalitionen, som även inkluderar Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Spanien, omfattar inköp av upp till 1 000 Patriotrobotar till ett totalt värde av cirka 60 miljarder kronor. Sveriges andel av projektet är över fem miljarder kronor, vilket även möjliggör etableringen av en ny produktionslina för GEM-T-missiler i Tyskland. Tidigare har produktionen varit koncentrerad till USA. Försvarsminister Pål Jonson kommenterar satsningen: ”Europa måste stärka sitt luftförsvar. Sverige investerar över 5 miljarder kronor i detta initiativ, vilket inte bara stärker vårt eget luftförsvar utan även Europas försvarsindustriella bas.”

Enligt NSPA medför samarbetet både kostnadsbesparingar och utökad produktionskapacitet i Europa. ”Denna upphandling erbjuder stordriftsfördelar och stärker samtidigt Europas industriella kapacitet,” säger NSPA:s. generaldirektör Stacy A. Cummings.

Missilerna kommer att tillverkas av COMLOG, ett joint venture mellan Raytheon och MBDA Germany. Företaget ansvarar för att utöka produktionskapaciteten i Europa och har sedan tidigare specialiserat sig på underhåll och logistik för Patriot-missiler och driver bland annat Patriot Missile Facility 3 i Schrobenhausen, Tyskland.

Flygvapenchefen Jonas Wikman beskriver luftvärnets betydelse i dagens säkerhetspolitiska situation. ”Luftvärnet är en grundpelare i multidomän IAMD (Integrerat luft- och robotförsvar) och avgörande för att försvara Sverige och våra allierade i dagens komplexa operationsmiljö,” skriver han.

Den gemensamma upphandlingen inkluderar även komponentuppdateringar, reservdelar och testutrustning för framtida underhåll, enligt Försvarsdepartementets pressmeddelande.

Dela: