Sverige donerar nya förmågor till Ukraina
Sverige kommer att donera flygplan och pansarbandvagnar till Ukraina. Stödpaketet motsvarar 13,3 miljarder kronor i värde och markerar det sextonde militära stödpaketet, det största i sitt slag.
Under en pressträff med vice statsminister Ebba Busch (KD), försvarsminister Pål Jonson (M), SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson och Liberalernas försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink meddelade politikerna att Tidö-partierna är ense om ett nytt militärt stödpaket till Ukraina.
I förra veckan beslutade regeringen och Sverigedemokraterna om en treårig ram för militärt stöd till Ukraina på totalt 75 miljarder kronor: 25 miljarder per år för perioden 2024–2026.
Sverige kommer att donera sina två radarspanings- och ledningsflygplan modell S 100D (även kallad ASC 890) som är stridslednings- och luftbevakningsplattformar. Enligt Försvarsmakten kan flygstridsledare ombord flygplanet dela med sig av radarinformation till andra enheter och dessutom leda eget flyg mot mål.
Planen har i nuvarande utformning nyttjats av Försvarsmakten sedan 2010 och kommer att överföras till Ukraina i takt med att de redan donerade F16-planen kommer i drift.
Regeringen tidigarelägger därmed anskaffning av spanings- och radarflygplanet GlobalEye (se bild), säger Pål Jonson. Därutöver kommer ett tredje flygplan att beställas, snarare än två som var den ursprungliga planen.
Hela det svenska beståndet av Pansarbandvagn 302 samt tillhörande reservdelar, utrustning och ammunition kommer att doneras till Ukraina. Även om inte hela det svenska beståndet är moderniserat i dag, kan Ukraina göra det på plats. Aron Emilsson meddelar att en ersättningsanskaffning kommer att göras, men specificerade inte närmre under pressträffen.
För att ytterligare stärka Ukrainas luftförsvar inkluderar stödpaketet Jaktroboten Rb 99 (AMRAAM), som kan användas både på flygplan och av markbaserade luftförsvarssystem. Rb 99 doneras till Ukraina i samarbete med USA och anpassas för användning i markbaserade luftvärnssystem. Samtidigt köper Sverige nya jaktrobotar som ersättning.
Enligt ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet innehåller det sextonde militära stödpaketet också:
155 mm artillerigranater
Tankfordon som är överskott från Försvarsmakten.
Underhållslösning för tidigare donerad svensk materiel.
Finansiellt stöd till förmågekoalitioner.
Finansiellt stöd till fonder och tillfälliga initiativ för att möjliggöra snabb och storskalig upphandling av materiel till Ukraina.
Totalförsvarets forskningsinstitut får i samband med paketet i uppdrag att stötta Ukraina att etablera ett eget försvarsforskningsinstitut.
Ukrainas stridsledningsförmåga stärks ytterligare i paketet genom en donation av terminaler med abonnemang för satellitkommunikation.