Svenska marina system testas i stor Natoövning
Sverige deltar just nu i övningen REPMUS i Portugal, där 30 länder samlas för att utveckla och testa obemannade marina system. Det är tredje året Sverige medverkar i denna övning, men första gången som Natomedlem. Övningen fokuserar på autonoma farkoster och taktikutveckling för att integrera dem med bemannade system i militära operationer, skriver Försvarets materielverk i ett pressmeddelande.
– Vårt deltagande spelar en nyckelroll i utvecklingen av Sveriges förmågor med marina obemannade system. Förmågor som är centrala och efterfrågade, såväl nationellt som internationellt, inte minst i en Natokontext, säger Robert Wigert, FMV, som är head of delegation i Team Sweden, till myndigheten.
Sverige bidrar med personal och utrustning från Försvarsmakten, FMV, FOI, Saab, Miraya, Skeldar och KTH. De svenska deltagarna är aktiva i tre domäner: undervattensstrid, ytstrid och luftstrid. Inom ytstridsverksamheten används bland annat USV-farkoster och UAV Skeldar för spaning, både i offensiva och defensiva operationer. Sveriges bidrag omfattar också tester av farkosten Ghostfoiler och samarbete med franska örlogsfartyg, skriver FMV.
I undervattensdomänen testas den obemannade undervattensfarkosten AUV62, som fungerar som ett akustiskt ubåtsmål och utför minjakt. Resultaten hittills har varit positiva, och systemen testas för framtida införande i den svenska marinen.
– Vi hoppas att få en anfallsorder, så att vi efter identifierat mål går från UAV Skeldar till USV Piraya med endast ett mänskligt säkerhetsfilter däremellan. Den förmågan skulle vara särskilt relevant i en skärgårdsmiljö, där kobbar och skär skymmer sikten för ytgående system, säger Robert Wigert.
Miraya ansvarar för rekonstruktion och analys av övningens olika moment, vilket kopplas till Natos arbete med att utveckla en ubåtsjaktsbarriär. Övningen avslutas nästa vecka med presentationer av resultaten för beslutsfattare från deltagande nationer.