Svensk-isländskt lag vinner världens största cyberövning

Publicerad: 2023-04-24 17:38

Från den 18 till 21 april genomfördes övningen Locked Shields, årligen arrangerad av Natos Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence (CCDCOE), med över 3 000 deltagare från hela världen. Den svenska sidan sammanhölls av Försvarsmakten med deltagare från bland annat finanssektorn.

Annons

Det svensk-isländska laget vann övningen, följt av ett amerikansk-estländskt och ett polskt lag på andra respektive tredje plats. I år samlade övningen deltagare från 38 länder där teamen ska, utöver att skydda systemen, även lösa utmaningar inom bland annat IT-forensik och kriskommunikation.

Enligt en artikel på Försvarsmaktens hemsida kommenterar generalmajor Johan Pekkari, ansvarig för cyberförsvar, att "den här typen av cybersäkerhetsövning är ett värdefullt sätt att öka förmågan på bredden" och att "det var intressant att besöka en så här stor cybersäkerhetsövning och se hur det går till. Deltagarna var engagerade och fokuserade. Det är imponerande att se hur ett tillfälligt sammansatt lag kan prestera på den här nivån".

Gratulationerna har även duggat tätt på sociala medier. Statsminister Ulf Kristersson skrev på sin Instagram att han ringde upp lagledaren Patrik Fältström för att framföra sina gratulationer. Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, skrev att han är stolt över de svenska deltagarna på sin Linkedin.

Dela: