Stridsvagn 122 på plats i Ukraina

Publicerad: 2023-09-21 15:46

De svenskutbildade ukrainska besättningarna är på plats i Ukraina. Utbildningen skedde parallellt med den största försvarsmaktsövningen på 30 år samt grundutbildning av svenska värnpliktiga. I ett pressmeddelande från Försvarsmakten intervjuar myndigheten tre personer om utbildningen däribland Arméchef Jonny Lindfors.

Annons

– Vi har gett dem allt vad vi har kunnat i bra materiel och god kunskap. Nu önskar vi dem all lycka i att befria sitt land, säger Mats Ludvig, operationschef på Arméstaben i pressmeddelandet.

– Den träningen skulle ske i stort sett samtidigt som vi genomförde den största försvarsmaktsövningen på 30 år, men också med en årskull värnpliktiga i full grundutbildning. Det krävde ett noggrant planeringsarbete och stora uppoffringar från våra medarbetare som skulle agera instruktörer. Tillsammans löste vi ut detta och jag är imponerad över vår personal och hur bra utbildningen genomfördes, fortsätter Mats Ludvig.

Svenska instruktörer och ukrainska soldater. Foto: FörsvarsmaktenSvenska instruktörer och ukrainska soldater. Foto: Försvarsmakten

Lika imponerad är instruktören och pansarofficeren Erik, som under ett antal intensiva försommarveckor var med och tränade de ukrainska stridsvagnsbesättningarna.

– Det är en upplevelse som jag kommer bära med mig, att få utbilda när det inte blir mer på riktigt eller viktigare. Här måste det bli bra och på kort tid. Då skärper man till sig och tar fram alla pedagogiska verktyg för att utbildningen ska bli så optimal som möjligt, oavsett om de du utbildar tidigare var kolgruvearbetare eller stridsvagnsskytt. Sedan en tid är stridsvagnarna på plats i Ukraina.

Annons

Erik och hans kollegor följer deras framfart och framgångar via olika sociala medier, så gott det går.

– Vi hoppas så klart att det ska gå så bra som möjligt, att förutsättningarna är så gynnsamma som möjligt och att systemet används såsom tänkt, tillsammans med svenska stridsfordon för att effekten ska bli optimal, säger Erik till myndigheten.

Av Sveriges tidigare 120 stridsvagnar har nu alltså cirka en tiondel skänkts till Ukraina.

– Det är helt rätt beslut att skänka de här stridsvagnarna, anser jag. Att det sedan påverkar arméns förmåga är uppenbart. Därför måste de stridsvagnarna återanskaffas så snart som möjligt, men också fler anskaffas. Annars kommer armén inte kunna uppfylla de tillväxtmål som finns i försvarsbeslutet från 2020 eller de krav som ett Natomedlemskap ställer på oss, säger arméchef Jonny Lindfors i meddelandet.

Annons

Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Dela: