Statsminister Ulf Kristersson tar emot Natos generalsekreterare

Publicerad: 2023-10-24 14:25

Statsminister Ulf Kristersson (M) tar i dag emot Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Efter ett längre samtal har generalsekreteraren och statsministern haft en presskonferens. Jens Stoltenberg är i Stockholm med anledning av att Nato-Industry Forum genomförs i huvudstaden i dag och i morgon.

Annons

Statsministern tackar Stoltenberg för hans "enormt hårda arbete, stöd och engagemang för det svenska Natomedlemskapet". Kristersson berättar att Sverige har unika förmågor i alla domäner som Sverige kan bidra till Nato med.

Statsministern fortsätter att berätta att samtalet berörde skyddet av undervattensinfrastruktur i allmänhet och skadan på den telekommunikationskabel som går mellan Estland och Sverige på Östersjöns botten.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg öppnar sitt anförande med att framföra sina kondoleanser till det svenska folket och offrens familjer efter terrordådet i Bryssel.

Han fortsätter med att ge en lägesbeskrivning över de förändringar som Sverige gjort med hänvisning till turkiska krav inför sitt godkännande av den svenska medlemsansökan till Nato. Vidare, säger han att det är hög tid för att Sverige blir medlem och att det svenska medlemskapet kommer göra Nato starkare.

Angående årets Nato-Industry Forum, framhåller Stoltenberg att faktumet att det genomförs i Stockholm är ett tecken på hur nära Sverige står försvarsalliansen. Han påpekar vidare, att kriget i Ukraina har uttömt västerländska vapendepåer, varför en gemensam insats att öka produktionen av försvarsmateriel är så viktig.

På en fråga från SVT om vad svensk försvarsindustri kan bidra med till Nato, svarar Stoltenberg att Sveriges försvarsindustri är en av de anledningar till att ett svenskt medlemskap är så gynnsamt för alliansen. Han beskriver industrin som "kompetent, stark och högteknologisk i flera försvarsgrenar" och fördelen med ett medlemskap är att man kan integrera svenska produkter ännu mer in i Nato.

Dela: