Startups på försvarsmarknaden kartläggs

Publicerad: 2024-09-23 14:16

SOFF har släppt en rapport som undersöker erfarenheter från femtiotvå nystartade företag på den svenska försvarsmarknaden under perioden 2022–2024. Rapporten belyser utvecklingen på marknaden, drivkrafterna bakom företagens etablering samt de utmaningar de möter i sina försök att navigera en komplex och reglerad bransch.

Annons

– Det stora tillflödet av nya aktörer är oerhört viktigt för ekosystemet. Vi – företag och myndigheter – har ett ansvar att säkerställa att goda idéer får grogrund och kommer soldater, piloter och sjömän till nytta, säger Robert Limmergård på SOFF.

Rapporten visar att flera faktorer bidragit till ökningen av nya företag inom försvarssektorn, bland annat marknadens tillväxt efter Rysslands invasion av Ukraina samt ökat tillgång till riskvilligt kapital. Företagen som undersökts verkar inom en rad olika områden, från mjukvara och AI till obemannade system och personlig utrustning.

Utmaningar som ofta nämns är svårigheten att få kontakt med Försvarsmakten och FMV, samt långa processer och komplexa regelverk. Flera företag uttryckte också osäkerhet kring samarbete med etablerade försvarsföretag, både gällande fördelar och potentiella risker.

SOFF skriver att de kommer fortsätta stödja dessa företag genom kunskapsbyggande aktiviteter och skapa fler mötesplatser för att underlätta samarbete och affärsutveckling inom sektorn.

Dela: