Sjövärnskåren är redo för insats - här och nu
Annicka Engblom är förbundsordförande för Sjövärnskåren, en av Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer. I FSN Perspektiv beskriver hon hur Sjövärnskåren, med sina korta beslutsvägar och engagerade medlemmar, kan snabbt mobilisera resurser i krissituationer. Engblom belyser även hur civilsamhällets roll för nationens motståndskraft har blivit allt mer betydelsefull, och drar paralleller till erfarenheter från kriget i Ukraina.
Som frivillig försvarsorganisation har Sjövärnskåren, med egna fartygsresurser, välutbildade, engagerade medlemmar och korta beslutsvägar möjlighet att snabbt göra sig redo för insats. Att handla först, löpande lösa situationen och ta hand om det administrativa efteråt har organisationen redan visat på prov på.
Sätt igång! var temat för årets beredskapsvecka. En uppmaning till alla landets medborgare, organisationer, myndigheter och företag att agera för att stärka både sin egen och andras säkerhet. Och att hellre agera med det man idag har istället för att först invänta att fullständiga beslut och resurser ska vara på plats.
Att vi i lever i de mest allvarliga, säkerhetspolitiska tider sedan andra världskriget har nog inte gått någon förbi. Sverige är på intet sätt undantaget att utsättas för allvarliga samhällsstörningar och krig, vilket Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, på ett mycket tydligt sätt underströk under Folk & Försvars konferens i Sälen i januari.
I början av året gavs Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att ur ett krisberedskapsperspektiv utvärdera ett antal nyligen inträffade samhällsstörningar och hur berörda myndigheter hade hanterat dessa. Ett av dessa exempel var grundstötningen av passagerarfärjan Marco Polo i Blekinge för snart ett år sedan med omfattande oljeutsläpp som följd.
Sjövärnskåren kom att delta i denna insats under nära två veckor genom att som transportresurs bistå Kustbevakningen med två fartyg och besättningar. Bara timmar efter det att grundstötningen hade blivit känd sattes organisationen i stabsläge, fartygen från Blekinge och Öresund kastade loss och var på plats inom 24 timmar, medlemmar släppte vad de hade för händerna och reste ned till Blekinge för att lösa av besättningarna på plats. Det innan fullständiga beslut för vårt deltagande var tagna. Uppgifterna löstes efter hand i ett väldigt bra samarbete med Kustbevakningen samt med Frivilliga Automobilkåren, som snabbt på plats löste försörjningen av bränsle för våra fartyg.
Det finns mycket att lära av insatsen som sådan, vilket också MSB påvisar i sin rapport, men en av erfarenheterna är hur frivilliga försvarsorganisationer, som Sjövärnskåren, genom sina korta beslutsvägar, tränad och engagerad medlemskår och tillgänglig materiel snabbt kan vara på plats i en krissituation och att organisationerna besitter stor flexibilitet.
Den viktiga roll som civilsamhället och frivilligorganisationer spelar för en nations motståndskraft i kris och krig har inte minst kriget i Ukraina påvisat. På Marie Cederschiölds högskola i Stockholm pågår för närvarande en intressant, komparativ studie mellan Sverige och Ukraina på detta ämne. Ukraina, som innan kriget inte tillnärmelsevis hade samma omfattning och tradition av civilsamhällesorganisationer som Sverige, har fått se en närmast exponentiell utveckling av organisationer och informella nätverk. De åtnjuter mycket högt förtroende hos den ukrainska befolkningen, vars statsapparat fortfarande brottas med byråkrati och korruption, men även hos ukrainska myndigheter. I många fall väljer de faktiskt att anlita civilsamhällesorganisationer att lösa uppgifter istället för den egna myndigheten. Därför att det går mer snabbt och effektivt och är mer flexibelt, innovativt och pålitligt.
I Sverige har vi välutvecklade dialoger och samarbeten mellan frivilliga försvarsorganisationer och myndigheter, men där finns absolut utrymme för att strategiskt både vässa, fördjupa och expandera dem. Bland annat genom att identifiera på vilka sätt vi kan komplettera och förstärka varandra och inte minst nyttja det faktum att vi är snabbfotade.
Annicka Engblom
Förbundsordförande Sjövärnskåren - en av Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer