Saab får order på sensorsystemet Arexis till Tysklands Eurofighter

Publicerad: 2024-03-26 09:08

Saab har tagit emot en order från Airbus Defence and Space gällande sensorlösningen Arexis, enligt ett pressmeddelande från det svenska försvarsföretaget. Kontraktsperioden är 2024-2026.

Annons

Det tyska försvarets upphandlingsmyndighet kommunicerade i juni 2023 att Saabs sensorlösning Arexis valts till Eurofighter EK, som är en ny telekrigsvariant av det tyska flygvapnets Eurofighter-flygplan. Ordern innebär att Saab nu inleder den första fasen i arbetet mot att leverera Arexis inom det här programmet.

Saabs order kommer från Airbus, som är kontrakterad att uppgradera 15 av det tyska flygvapnets Eurofighter-flygplan med de förmågor som krävs för att utföra telekrigsuppdrag. Planen kommer att ersätta det tyska flygvapnets Tornado ECR, som ska avvecklas från 2030.

- Saab har lång erfarenhet av att utveckla telekrigssystem och ett nära samarbete med Airbus. Vår sensorlösning Arexis, som bygger på avancerad hårdvara och mjukvara med AI-baserade algoritmer, kommer att stärka det tyska försvaret med telekrigsförmåga i världsklass under flera decennier framöver, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef.

AI-plattformen som används för Arexis utvecklas av Saabs strategiska AI-partner Helsing. Arexis är en beprövad telekrigsklösning med avancerade sensor- och självskyddsförmågor som ger användaren förmåga att upptäcka, lokalisera och identifiera avancerade radarhot i komplexa elektromagnetiska miljöer, enligt pressmeddelandet från Saab.

Dela: