Saab får ny beställning på MSHORAD från Litauen

Publicerad: 2024-10-04 12:44

Litauen har lagt en ny beställning på Saabs mobila luftvärnssystem MSHORAD. Beställningen är värd cirka 1,2 miljarder kronor och leveranserna planeras ske under perioden 2026-2029, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Annons

Den nya ordern följer en tidigare beställning från Litauen som gjordes i juli 2024, vilket FSN skrivit om tidigare. Med utökningen kommer ytterligare ett batteri inom Litauens försvar att utrustas med Saabs korträckviddiga luftvärnssystem.

MSHORAD-lösningen består av mobila eld- och radarenheter, kopplade till Saabs ledningssystem för markbaserat luftvärn, GBAD C2, och kommer att integreras på fordon från det amerikanska företaget Oshkosh.

– Vi är stolta över att fortsätta stödja det litauiska försvaret med vår luftvärnsförmåga, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics, i ett uttalande i pressmeddelandet.

Litauens försvarsminister Laurynas Kasčiūnas säger att anskaffningen stärker landets luftvärnsförmåga och lyfter fram systemets mobilitet som en stor fördel.

Dela: