Saab får NLAW-order från Finland

Publicerad: 2023-02-23 10:51

Saab anger i ett pressmeddelandet att bolaget har fått en order på pansarvärnssystemet NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon) från finska Försvarsmaktens logistikverk. Ordervärdet är cirka 400 miljoner SEK och produktleveranser är planerade till 2024.

Annons

Finland lägger ordern inom ett ramavtal mellan Saab och svenska Försvarets materielverk (FMV). Ramavtalet ger Finland möjlighet att lägga beställningar på NLAW, granatgeväret Carl-Gustaf®, ammunition och engångsvapnet AT4.

- Vi värdesätter vår långa och täta relation med finska Försvarsmakten. Jag är stolt att bidra till Finlands pansarvärnsförmåga med NLAW, som är väl beprövat och känt för att vara ett system som soldater litar på, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

NLAW är ett pansarvärnssystem som avfyras från axeln och verkar mot stridsvagnar ovanifrån. Det kombinerar enkelheten med lätta pansarvärnsvapen med fördelarna med tyngre styrda robotsystem. Med NLAW kan en enskild soldat bekämpa stridsvagnar försedda med avancerade skyddssystem på avstånd från 20 till 800 meter.

Dela: