Rekordmånga kommer antas till Officersprogrammet

Publicerad: 2024-05-10 10:22

I slutet av maj kommer alla som klarat testerna och är behöriga att antas till Officersprogrammet 2024. Det innebär att rekordmånga sökande kommer få en plats på programmet som startar i augusti, enligt en artikel på Försvarshögskolans hemsida.

Annons

– Givet det omvärldsläge vi befinner oss i och Försvarsmaktens behov av nya officerare så mobiliserar också Försvarshögskolan för att erbjuda alla behöriga en plats på Officersprogrammet, säger rektor Robert Egnell i artikeln.

Totalt ansökte 1 399 personer till programmet under anmälningsperioden, den högsta siffran sedan det blev en högskoleutbildning vid Försvarshögskolan. I år erbjöds även sen anmälan i början av april, vilket resulterade i ytterligare 82 ansökningar.

Behöriga sökande kommer att få sina antagningsbesked på antagning.se, och de som behöver komplettera med militärbetyg från pågående värnplikt och säkerhetsprövning blir antagna med villkor. Förutom ordinarie studenter tillkommer också de som läser delar av programmet som uppdragsutbildning.

– Prognosen visar att ungefär 600 personer i år blir behöriga och antas till programmet efter de granskningar, tester och intervjuer som fortfarande pågår. Som mest har vi antagit 452 personer, och det var förra året. Men då ska man ha i åtanke att alla inte tackar ja till sin plats. Historiskt är det ungefär hälften som tackar ja. Jag hoppas och tror att den siffran i år ökar och att vi kommer få se över 300 nya kadetter på gårdsplanen utanför Karlberg i augusti, avslutar vicerektor och generalmajor Anders Callert.

Dela: