Regeringen vill använda testanläggningar till försvarsinnovation
Regeringen har gett Försvarsmakten i uppdrag att tillsammans med FMV, FOI och det statliga forskningsinstitutet RISE analysera hur teknikinfrastruktur kan samordnas och tillgängliggöras för försvarsinnovation. Uppdraget ska bland annat underlätta för små och medelstora företag att testa prototyper inom ramen för en växande försvarsmarknad.
Civilt och militärt samarbete i fokus
– Genom att stärka det civil-militära samarbetet skapar vi bättre förutsättningar för nya teknologiska framsteg i försvaret, säger försvarsminister Pål Jonson i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.
Försvarsmakten, FMV, FOI och RISE har i dag tillgång till ett stort antal testanläggningar för validering, utvärdering och övning inom mark-, sjö-, flyg- och ledningsområdet. Dessa inkluderar bland annat skjutfält, provbanor för fordon, vindtunnlar, EMC-labb, mätstationer och övningsanläggningar för elektronisk krigföring och cybersäkerhet.
Ökad tillgång för näringslivet
Regeringens uppdrag innebär att identifiera vilka av dessa som kan samnyttjas i större utsträckning, samt att föreslå åtgärder för att underlätta företags tillgång till testmiljöer, exempelvis för prototyptester eller verifiering av komponenter och system i tidiga utvecklingsskeden.
Särskilt fokus på mindre aktörer
Särskild tonvikt ska läggas vid att främja innovation hos små och medelstora företag, som ofta saknar egna testresurser. En föreslagen åtgärd är att samlat informera näringslivet om tillgången till relevant teknikinfrastruktur.
– Nu rustar vi Sverige starkt – militärt och civilt. Svensk innovation och konkurrenskraft är en nyckelfaktor i det arbetet. Sverige är en stark aktör i utvecklandet av försvarsmateriel och är avgörande för att säkra en självständig europeisk försvarsindustri framöver, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Säkerhetsaspekter i fokus
Säkerhetsaspekter ska ingå i analysen, inklusive eventuella hinder för privata aktörer att använda försvarsrelaterad teknikinfrastruktur. Det kan handla om säkerhetsskyddslagstiftning, krav på informationssäkerhet eller restriktioner kopplade till verksamhetens militära karaktär.
Uppdraget beslutades av regeringen den 16 april 2025 och ska redovisas till Försvarsdepartementet senast den 1 november 2025.