Regeringen stödjer Mark Rutte som ny generalsekreterare

Publicerad: 2024-04-04 18:05

Sverige vill se Mark Rutte, Nederländernas premiärminister, som Natos nästa generalsekreterare, skriver i regeringen i ett pressmeddelande. Jens Stoltenbergs mandat löper ut den 1 oktober och beslutet om efterträdare fattas med konsensus.

– Mark Rutte är en klok ledare med gedigen erfarenhet. I en tid präglad av ökad osäkerhet och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge behövs ett starkt Nato som genom avskräckning och försvar bidrar till alla allierades säkerhet, och till att främja fred och frihet, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i pressmeddelandet.

Annons

Estlands premiärminister, Kaja Kallas, har varit en av förhandsfavoriterna men backade ur den 2 april genom att officiellt ge sitt och Estlands stöd till hennes nederländska kollega.

- Mark Rutte är känd som en pålitlig ledare med brett förtroende från norr till söder. Natos enighet är en styrka för alliansen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

- Europa befinner sig i en säkerhetspolitisk brytningstid. Ett enigt Nato med ett starkt ledarskap är centralt för att möta vår tids utmaningar och hot, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Dela: