Regeringen stödjer Campus totalförsvar

Publicerad: 2024-09-20 07:55

Regeringen satsar 30 miljoner kronor på Campus totalförsvar, ett initiativ startat mellan Försvarshögskolan, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet. Syftet med satsningen är att samla landets lärosäten för att säkerställa Sveriges långsiktiga kompetensförsörjning inom totalförsvaret och stärka samarbetet mellan akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle, skriver Försvarshögskolan i ett pressmeddelande.

Annons

Campus totalförsvar är ett nationellt initiativ som syftar till att utveckla utbildningar och forskning med fokus på totalförsvaret, både på det civila och militära området. Regeringen avsätter nu 10 miljoner kronor årligen under perioden 2025-2027, utöver det stöd på 6 miljoner kronor som KK-stiftelsen redan bidragit med.

– Det finns en enorm kraft och kompetens inom universitets- och högskolesektorn. Genom att samarbeta och kanalisera den kraften inom för totalförsvarets behov så blir vi en mycket viktig aktör för att kompetensförsörja och kunskapsutveckla både det militära och det civila försvaret, säger Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan i pressmeddelandet.

Projektet har redan lockat stort intresse, och 32 av Sveriges universitet och högskolor har anmält sin medverkan. Det långsiktiga målet är att alla lärosäten i Sverige ska delta i projektet.

– Lärosätenas 70 000 anställda och 350 000 studenter utgör tillsammans en helt avgörande resurs vid uppbyggnaden av totalförsvaret. Forskning och utbildning över hela landet, i nära samverkan med civila organisationer och Försvarsmakten, bygger motståndskraft och uthållighet vid kris och krig, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet och ordförande i styrgruppen för Campus totalförsvar.

Dela: