Regeringen stärker fokus på militär rörlighet

Publicerad: 2024-08-02 08:00

Regeringen har antagit en nationell plan för militär rörlighet för perioden 2024–2026, med syftet att stärka Sveriges förmåga att hantera storskaliga militära operationer. Försvarsmakten har fått i uppdrag att föreslå konkreta åtgärder för att genomföra planen och ska redovisa till regeringen senast 31 januari 2025, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

Den nationella planen är utformad för att säkerställa att Sverige kan ta emot och ge militärt stöd samt möjliggöra transport av allierade styrkor genom svenskt territorium. Planen är också ett svar på krav från EU och Nato om att medlemsländerna ska ha en plan för militär rörlighet på plats senast den 31 december 2024.

Försvarsmakten ska nu, i samarbete med flera andra myndigheter, ta fram förslag på åtgärder för att uppfylla målen i planen, skriver Försvarsdepartementet.

– Frågorna om militär rörlighet är viktiga och regeringen arbetar aktivt med dem sedan flera år. Sverige har en nyckelroll i försvaret av norra Europa utifrån vår militärgeografiska position. Det är viktigt för Sverige och våra allierade att vi säkerställer bästa möjliga förutsättningar för militär rörlighet, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i pressmeddelandet.

Dela: