Regeringen satsar ytterligare på civilt försvar

Publicerad: 2024-09-12 19:12

Regeringen stärker det civila försvaret med en historisk satsning på totalt 8,5 miljarder kronor för 2025, med ökade investeringar fram till 2028. Syftet är att förbättra Sveriges motståndskraft och beredskap för höjd beredskap och krig.

Annons

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget och lärdomar från Ukrainakriget, satsar regeringen stort på att stärka det civila försvaret. För 2025 tillförs 2 miljarder kronor, vilket ger totalt 8,5 miljarder kronor för året. Från 2028 beräknas det civila försvarets budget uppgå till 15 miljarder kronor per år.

Satsningarna syftar till att bygga ett mer robust samhälle och inkluderar viktiga områden som transport, energi, elektroniska kommunikationer, livsmedelsförsörjning, sjukvård och räddningstjänst. Regeringen planerar bland annat att stärka skyddet av transportinfrastruktur, förbättra energiförsörjningens motståndskraft och öka beredskapen inom digital kommunikation. Även livsmedelsberedskap och dricksvattenförsörjning prioriteras, tillsammans med förstärkt vårdberedskap och utbyggnad av skyddsrum.

Den historiska satsningen markerar regeringens långsiktiga engagemang för att stärka Sveriges beredskap inför höjd beredskap och krig. Förslaget läggs fram i budgetpropositionen för 2025 och bygger på en överenskommelse med Sverigedemokraterna.

Dela: