Regeringen presenterar politiska prioriteringar med anledning av Nato-anslutningen

Publicerad: 2024-03-21 23:06

Utrikesminister Tobias Billström har presenterat regeringens utrikesdeklaration med anledning av Sveriges medlemskap i Nato.

Annons

Enligt ett pressmeddelande på regeringens webbplats kommer Sveriges medlemskap i Nato innebära en djupgående och omedelbar förändring av Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Med anledning av detta har regeringen presenterat en extra utrikesdeklaration.

– Medlemskapet i Nato kommer att utgöra en grundsten i Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Sverige ska vara en trovärdig, pålitlig och solidarisk allierad, säger utrikesminister Tobias Billström i pressmeddelandet.

Som medlem i Nato kommer Sverige att engagera sig i alla Natos kärnuppgifter: avskräckning och kollektivt försvar, krishantering och säkerhetssamarbeten.

– Vi ska fortsätta främja grundvärden i svensk utrikes- och säkerhetspolitik vilket innebär att vi ska stå upp för folkrätten, mänskliga rättigheter och jämställdhet, och vara en stark röst för rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning, säger utrikesministern.

Sverige kommer också värna och främja det transatlantiska samarbetet och verka för USA:s fortsatta engagemang i Europa samt bidra till hela Natos säkerhet i enlighet med alliansens 360-gradersansats.

Dela: