Regeringen presenterar 17:e stödpaketet till Ukraina

Publicerad: 2024-09-09 21:28

Regeringen har presenterat det 17:e militära stödpaketet till Ukraina, värt 4,6 miljarder kronor, för att stärka landets försvarsförmåga. Paketet innehåller både donationer av materiel och ekonomiskt stöd, med särskilt fokus på att möta Ukrainas prioriterade behov i kriget mot Ryssland, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

Stödet presenterades under en pressträff med försvarsminister Pål Jonson (M), SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson, L:s utrikespolitiska talesperson Joar Forssell och KD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

Stödet består bland annat av upphandlingar av militär utrustning, där Sverige skiftar fokus från donationer till produktion. Det inkluderar bland annat ammunition till Stridsfordon 90 och kamouflageutrustning till Pansarbandvagn 302.

Dessutom ingår luftvärnsrobotar av typen Robot 70, pansarvärnsvapen och stridsvagnsminor, samt skyddsmasker och utrustning för kontaminerade miljöer. På den marina sidan får Ukraina sex ytterligare Stridsbåt 90 med tillhörande sjösättningsvagnar.

En upphandling av materielsatser till JAS 39 Gripen C/D genomförs också. Enligt regeringen är det för att möjliggöra en framtida donation av Gripen, som dock inte är beslutad om. Genom att materielsatser anskaffas skapas förutsättningar för att kunna donera ett antal JAS 39C/D, i stället för att materielsatserna demonteras ur operativa JAS 39C/D.

I pressmeddelandet står det vidare att det för inte aktuellt att föra över JAS Gripen till Ukraina, då det skulle störa införandet av F-16. Regeringen arbetar dock fortsatt med att skapa förutsättningar för att i ett senare skede eventuellt stödja Ukraina med JAS 39 Gripen.

Ekonomiskt stöd på 700 miljoner kronor avsätts för internationella försvarsinitiativ som International Fund for Ukraine och andra multilaterala samarbeten.

Dela: