Regeringen breddar utredning om försörjningsberedskap

Publicerad: 2024-07-30 16:48

Utredningen om näringslivets försörjningsberedskap utvidgas med nya direktiv, skriver Klimat- och näringslivsdepartementet i ett pressmeddelande den 25 juli. Utredningen ska nu även föreslå hur en modern och effektiv byggnads- och reparationsberedskap bör utformas för att förbättra Sveriges förmåga att snabbt bygga och reparera civil infrastruktur.

Annons

Utredningens slutrapport ska nu redovisas senast den 31 maj 2025.

Regeringen beslutade den 7 juni 2022 om ett direktiv för att stärka försörjningsberedskapen för varor och tjänster från industrin (dir. 2022:72). En särskild utredare ska kartlägga vilka varor och tjänster som är avgörande för samhällsviktig verksamhet eller där allvarliga konsekvenser kan uppstå om de inte finns tillgängliga i Sverige.

– Näringslivet har stor betydelse för Sveriges totalförsvar och för vår försörjningsberedskap. Många av de viktigaste samhällsfunktionerna, till exempel produktion och transport av nödvändiga varor och tjänster, drivs i stor utsträckning av privata aktörer. Med det här uppdraget vill vi stärka näringslivets involvering i planeringsarbetet tillsammans med myndigheterna, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i pressmeddelandet.

Utredningen har nu också fått i uppdrag att undersöka behovet av att utveckla samverkan och avtal mellan myndigheter och företag för att stärka försörjningsberedskapen, skriver departementet. Dessutom ska utredningen föreslå hur byggnads- och reparationsberedskap kan organiseras och finansieras för att förbättra beredskapen.

Dela: