Person åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Publicerad: 2023-04-14 15:50

En 52-årig man åtalades den 13 april misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen misstänks för att ha innehaft och spridit hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal försvarsanläggningar, uppger Åklagarmyndigheten. Sveriges Radio skriver att mannen ska, enligt Säpos utredning, ha varit en av administratörerna bakom de hemliga chattgrupperna som Säpo utrett de senaste åren.

Annons

– Jag bedömer brottet som grovt för att det handlar om en stor mängd anläggningar som är betydelsefulla för Sveriges förmåga att kunna försvara landet i händelse av krig. Röjandet av uppgifter kan innebära men för rikets säkerhet, säger senior åklagare Lars Hedvall.

Sveriges Radio hänvisar till Säkerhetspolisens utredningar som gör gällande att mannen som nu åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift ska vara en av administratörerna bakom de hemliga chattgrupperna i forumet. Han misstänks nu dels ha spridit vidare och därmed röjt hemliga uppgifter om 26 försvarsanläggningar i september 2015, och dels för att ha innehaft uppgifter om 19 hemliga militära objekt i november 2017.

– Min huvudman förnekar brott, och tingsrätten kommer få bedöma det här målet vid en kommande huvudförhandling, säger Anton Strand, den åtalade mannens försvarsadvokat i samma artikel.

Dela: