Oscar Jonsson vinner Sveriges kommunikatörers hederspris 2023

Publicerad: 2023-04-27 19:04

Oscar Jonsson är krigsvetaren vars forskning på ryskt militärstrategiskt tänkande förde honom in i rampljuset med anledning av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina förra året. Igår delade medlemsorganisationen Sveriges Kommunikatörer ut Stora Kommunikationspriset i sex kategorier, varav Oscar vann hederspriset tillsammans med Julia Agha, vd på mediehuset Alkompis.

Annons

Prismotiveringen:
I en tid av stark förändring, krig i vår närhet och där många människor upplever ökad otrygghet blir påverkanskampanjer och desinformation lätt grogrund för ökad misstro. Då är det avgörande med fakta och öppenhet i såväl traditionella som digitala kommunikationskanaler. Årets hederspris går till två personer som har nått fram till många människor och just med fakta på så sätt motverkat ryktesspridning.

– Redan när jag började forska kom jag snabbt till insikten att det inte spelar någon roll hur smart man är om man inte kan nå fram med sitt budskap. Därefter läste jag en del om att tala inför publik och övade på det, och det känns väldigt kul och hedrande att det verkar ha lyckats på något sätt, säger Oscar Jonsson i en artikel på Försvarshögskolans hemsida.

Dela: