Nytt finsk-svenskt samarbete för upphandling av fordonssystem

Publicerad: 2023-05-13 18:45

Finska Försvarsmaktens logistikverk och Försvarets materielverk (FMV) i Sverige intensifierar sitt samarbete när det gäller upphandling av fordonssystem. Ett avtal tecknades mellan myndigheterna den 5 maj, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmaktens logistikverk den 5 maj.

Annons

– Detta medför att länderna tillsammans kan genomföra olika upphandlingar inom ett brett område, alltifrån fordonsburet artilleri och stridsfordon till lätta hjulfordon, säger Micael Berner Ågren, avdelningschef hjulfordon, CBRN och hemvärn vid FMV Armémateriel i ett pressmeddelande från FMV.

Nyligen undertecknades avtal för verkställighetshandlingar för upphandlingen av mobila system och tillhörande teknik i Tammerfors. Detta avtal möjliggör en gemensam upphandling av mobila system mellan Finland och Sverige, såsom terrängfordon, bepansrade fordon, snöskotrar, haubitsar, rörliga granatkastarfordon, granatkastarsystem, stridsvagnar och militärlastbilar.

Genom att genomföra gemensamma upphandlingar ämnar man minska de nationella upphandlingskostnaderna för Finland och Sverige samtidigt som man etablerar gemensamma utbildnings- och underhållssystem för dessa mobila system, vilket ska förbättra försörjningsberedskapen ytterligare.

Finland och Sverige samarbetar aktivt för att förhandla fram ett ramavtal baserat på försörjningsberedskap för att anskaffa ett taktiskt terrängfordon och relaterad teknik från en gemensam leverantör.

Den första gemensamma anskaffningen kommer att vara en tung splitterskyddad terrängfordon, och den kommer att omfatta olika fordonstyper såsom trupptransport, CBRN och ledningsfordon, enligt ett pressmeddelande från FMV den 11 maj.

Denna fördjupade samverkan mellan Försvarsmaktens logistikverk och FMV stärker samarbetsbanden mellan Finland och Sverige och bidrar till att förstärka förmågan och effektiviteten hos deras fordonsflotta.

Dela: