Nya trupptransportfordon i Sverige

Publicerad: 2024-08-15 15:53

FMV uppger på sin webbplats att de har tagit emot de första fordonen av typen GTP från leverantören Sisu Oy. Fordonen är dels en trupptransportvariant, APC, med plats för totalt tio personer, dels en variant med dubbelhytt med flak och kapell med plats för totalt fem personer.

Annons

– Fordonen som vi nu tagit emot är i grunden ett ballistiskt skyddat fyrhjulsdrivet fordon med en totalvikt på 16,5 ton. De har ett gemensamt baschassi där man kan byta ut moduler och på så sätt skapa nya varianter. Fordonskonceptet med olika moduler påminner om det fordonskoncept som tidigare fanns och kallades SEP, splitterskyddad enhetsplattform, säger Henrik Sundberg, projektledare FMV i pressmeddelandet.

I Sverige kommer fordonen kommer att gå under beteckningen TGB24 och FMV kommer att börja leverera dem till Försvarsmakten under hösten.

– Just nu pågår en del verifiering av fordonen och i november kommer FMV genomföra brukarutbildning och teknikerutbildning för Försvarsmaktens personal, med bland annat fokus på ledningsstödsystem mark, säger Henrik Sundberg.

Gemensamt ramavtal

FMV uppger att fordonen anskaffats tillsammans med Finland under ett gemensamt ramavtal, som bygger på en gemensam försörjningstrygghet, och möjlighet i att bruka, tillverka och använda fordonen tillsammans.

Annons

– Vi har med detta avtal skapat möjlighet att sänka utvecklingskostnader och styckepriser då vi gör gemensamma beställningar, säger Micael Ågren Berner, avdelningschef hjulfordon FMV.

– Det här är ett bra exempel på bra samarbete med snabba processer och med det snabba leveranser inom ramen för det svensk-finska försvarssamarbetet FISE. Dialogen mellan FMV, Försvarsmakten och Sisu Oy har genomförts utan friktioner, vilket har varit en förutsättning för att få igenom denna beställning och leverans på så kort tid, säger Micael Ågren Berner.

Totalt har Sverige och Finland beställt över 260 fordon där bland annat varianter som enkelhytt, luftvärn, ledning, sjukvård och indikeringsfordon också kommer att levereras till Försvarsmakten.

Dela: