Nya mobila radarsystem till Försvarsmakten

Publicerad: 2024-08-30 10:19

Försvarets materielverk har beställt tio mobila korträckviddiga radarsystem från Saab AB som ett led i att stärka Sveriges luftvärnsförmåga. Systemen, som baseras på Saabs Giraffe 1X radar, kommer att levereras mellan 2025 och 2027, skriver Saab och FMV i pressmeddelanden.

Annons

Radarsystemen inkluderar Saabs Giraffe 1X och ett tillhörande ledningssystem, vilket möjliggör upptäckt och identifiering av hot som drönare och inkommande eld. Operatörerna kan sköta systemet direkt från det skyddade fordonet utan att behöva exponera sig, vilket ökar överlevnadsförmågan, skriver Saab.

– Jag är stolt att Sverige väljer att integrera vår mångsidiga markradar Giraffe 1X som en del i sitt luftvärn. Vår lösning kommer att bidra till att stärka luftvärnet och skydda styrkorna på fältet med avancerad förmåga att upptäcka och identifiera hot, säger Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Denna beställning är en del av ett treårigt kontrakt mellan FMV och Saab, med ett värde på cirka 700 miljoner SEK. Radarsystemen kommer att integreras med Försvarsmaktens befintliga luftvärnssystem och monteras på bepansrade SISU GTP-fordon, i Försvarsmakten kallad Terrängbil 24 (TGB24), skriver FMV.

– Anskaffningen av KRR (korträckviddig radarsystem, reds.anm) möter ett mycket efterlängtat behov av ytterligare sensorer i Försvarsmakten. Att montera radarn på ett splitterskyddat SISU-fordon är en effektiv lösning som också ökar överlevnadsförmågan, säger Christer Mellgren, projektledare på FMV.

Dela: