Ny försvarspolitisk inriktning för Asien

Publicerad: 2024-09-30 14:18

Regeringen har presenterat en ny försvarspolitisk inriktning som syftar till att stärka Sveriges samarbete med länder i den indopacifiska regionen. Beslutet fattades den 4 juli och lanserades i dag på Medelhavsmuseet i Stockholm, där försvarsminister Pål Jonson (M) deltog, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

Den indopacifiska regionen, som sträcker sig från Afrikas östkust till Stilla havets ö-nationer, har fått en allt större försvarspolitisk betydelse. Utvecklingen präglas främst av dynamiken mellan Kina och USA, där Kinas alltmer auktoritära styre och samarbete med Ryssland påverkar den globala säkerheten. Samtidigt påverkas regionen av händelser i Europa, såsom Rysslands invasion av Ukraina, skriver Försvarsdepartementet.

I pressmeddelandet betonar regeringen att säkerheten i den euroatlantiska och den indopacifiska regionen är allt mer sammanlänkad.

Den nya inriktningen innehåller flera åtgärder för att stärka Sveriges försvarssamarbete med länder i den indopacifiska regionen inom tre fokusområden: försvarspolitiska relationer, militär närvaro samt försvarsmateriel-, innovations- och tekniksamarbete.

– Att utveckla försvarspolitiska relationer med partnerländer i den indopacifiska regionen blir därför allt viktigare, säger försvarsminister Pål Jonson i pressmeddelandet.

Dela: