Nordiskt toppmöte med Scholz i Stockholm

Publicerad: 2024-05-13 19:23

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller den 13–14 maj ett toppmöte i Stockholm med regeringscheferna från de nordiska länderna och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Annons

Första dagen inleddes med diskussioner om nordisk konkurrenskraft, där även näringslivsrepresentanter deltog. Regeringscheferna undertecknade en gemensam deklaration om Nordens framtida konkurrenskraft, tillväxt och säkerhet.

En av punkterna berör framväxande teknologier som artificiell intelligens, 5G/6G mobila kommunikationer och kvantteknik för att öka produktiviteten och stödja den gröna omställningen.

En annan punkt understryker bland annat behovet av att skapa gynnsamma förhållanden för investeringar i gemensam försvar och säkerhet. Den belyser vikten av en konkurrenskraftig försvarsindustri för övergripande säkerhet och konkurrenskraft och uppmanar finansiella aktörer att ompröva självpåtagna ESG-regler som omöjliggör eller försvårar försvarsinvesteringar.

– För att öka Nordens konkurrenskraft och tillväxt är det helt avgörande att underlätta för företag och människor att verka över landsgränserna. Från svensk sida behöver vi därför fokusera på ett integrerat Norden utan gränshinder. Det handlar i grunden om att det ska vara enkelt att leva, studera, arbeta och driva företag i Norden och över gränserna, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande från Statsrådsberedningen.

Annons

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz anslöt senare under dagen till mötet och tillsammans besökte de Ericsson för överläggningar om säkerhetspolitik och nya teknologier.

Tillsammans hade de sex regeringscheferna en gemensam pressträff, följt av en middag för att diskutera fortsatt stöd till Ukraina.

Senare under kvällen kommer diskussionen beröra det fortsatta stödet till Ukraina vid en gemensam middag

Dela: