Nordiska System Engineering Solutions (SES) dotterbolag RITEK producerar stridsvagn Leopard 2 i Norge

Publicerad: 2024-06-13 14:00

Stridsvagnstillverkaren KNDS Deutschland och det norska företaget RITEK, som ägs av den nordiska försvarsföretagsgruppen System Engineering Solutions 37 (SES) med säte i Sverige, har undertecknat ett avtal om att etablera en produktionsanläggning för stridsvagnar av typen Leopard 2 i Norge, enligt ett pressmeddelande från den norska regeringen. Avtalet innebär att 37 av de totalt 54 Leopard 2 A8 NOR-stridsvagnar som Norge beställde 2023 kommer att monteras i Levanger.

Annons

– Jag vill gratulera KNDS Deutschland och RITEK som idag har undertecknat ett avtal som gör att stridsvagnar för första gången kommer att produceras i Norge. 37 av de 54 Leopard 2-stridsvagnar som Norge har beställt från tyska Krauss-Maffei Wegmann ska monteras hos RITEK i Levanger. Detta kan bli starten på en ny norsk industriera, säger försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Enligt den norska regeringen innebär planen dessutom att RITEK inte bara kommer att montera de norska Leopard-stridsvagnarna, utan även bli ett nordiskt centrum för underhåll, reparation och uppgradering av den nordiska Leopard-flottan. Vidare planeras det att produktionslinjen ska upprätthållas även efter tillverkningen av de norska stridsvagnarna, så att anläggningen även kan producera för export till andra länder.

– Det finns behov av ökad tung verkstadskapacitet i Norden, något som avtalet kan möjliggöra. Kontraktet som undertecknades av RITEK och KNDS Deutschland här idag kommer att stärka både det industriella samarbetet mellan Norge och Tyskland, samtidigt som det stärker Europas motståndskraft och försörjningssäkerhet, säger försvarsministern.

Norge beslutade i februari 2023 att anskaffa 54 stridsvagnar av typen Leopard 2 A8 NOR (namnändringen gjordes senare) med en option på ytterligare 18 stridsvagnar. Leveransen förväntas ske under åren 2026 till 2031. Kostnaderna ligger enligt det tidigare meddelandet från den norska regeringen på cirka 19,7 miljarder norska kronor, vilket motsvarar ungefär 1,7 miljarder euro.

– Detta är ytterligare ett viktigt steg för Norge och nordiskt totalförsvar i NATO-kontext samt för SES i sin roll som etablerad, innovativ nordisk försvarsindustriaktör, säger Ola Lundqvist, VD för System Engineering Solutions 37.

Dela: