Nordiska bolag väl positionerade i försvarsupprustning
I veckan publicerar FSN en serie finansanalyser från Finserve som belyser västvärldens försvarsföretag och deras kvartalsrapporter. Analyserna fokuserar på ökade satsningar på försvarsindustrin, drivna av mål om strategisk autonomi och en växande efterfrågan på materiel. Först ut tittar Finserve på nordiska bolags roll i denna utveckling samt deras möjligheter och utmaningar i en tid av ökad global efterfrågan och kapacitetsutmaningar.
Del 1 av 3 i analys av kvartalsrapporter från försvarsbolag globalt
EU:s nya kommission är tydliga med att Europa ska uppnå ökad strategisk autonomi, ökat samarbete mellan medlemsstaterna, främja innovation och stärka den europeiska försvarsindustrin och produktionskapaciteten. Målet att 50 % av all försvarsmateriel ska tillverkas i Europa ställer stora krav på de största europeiska försvarsbolagen. Dessa bolag har redan utmaningar med för låg produktionskapacitet och kommer att söka samarbeten med underleverantörer för att nå mål och efterfrågan.
I detta sammanhang är nordiska och framför allt svenska bolag väl positionerade för att ta del av sådana samarbeten och leveranser. Stora ordrar till exempelvis BAE Systems kan därför få proportionellt sett större effekt på underleverantörer som Mildef och Clavister än på BAE Systems självt, givet deras relativa storlek.
Den nya Trumpadministrationen är tydlig med att Europa bör ta ett större ansvar för sin egen säkerhet, vilket sannolikt innebär försvarsanslag som överstiger tidigare riktmärken om 2 % av BNP. Den förståelsen och anpassningen har redan påbörjats; i öst- och Nordeuropa överstiger försvarsanslagen vida 2 % redan men nuvarande lagda budgetar. Det finns även en förståelse från dessa länder, att ökad produktionskapacitet från bolagen måste mötas av förutsägbar långsiktig efterfrågan genom försvarsanslag och beställningar över tid. Det här skapar långsiktigt stadig tillväxt även för nordisk försvarsindustri.
Trots dessa möjligheter möter industrin betydande utmaningar, inte minst i att snabbt öka kapaciteten och säkerställa tillgång till rätt kompetens. Bolagen måste hitta nya sätt att optimera sin produktion och samtidigt säkerställa tillgång till specialiserad arbetskraft inom avancerade teknologier. Detta kräver inte bara effektiva rekryteringsstrategier utan också långsiktiga satsningar på att utveckla interna resurser och stärka de befintliga kompetenserna.
Snabbt växande orderböcker för nordiska försvarsbolag
Saab AB rapporterade en stark tillväxt under Q3, med en vinstökning på 48 % och en växande global orderbok som uppgår till 190 miljarder SEK. Orderboken är starkt driven av internationella marknader där 80% av beställningarna under kvartalet kom från utanför Sverige.
Saab ökar sin produktionskapacitet inom Ground Combat-verksamheten i Sverige, bland annat genom en ny, helt automatiserad produktionslinje för AT4- och NLAW-systemen.
Denna satsning är en del av företagets strategi för att möta den ökande efterfrågan på moderna försvarssystem, både i Sverige och internationellt. Dessutom stärks närvaron i USA genom en ny anläggning i Grayling, Michigan, inriktad på ammunition och precisionsvapensystem.
Kongsberg Gruppen ASA fortsätter sin stabila tillväxt, med totala intäkter på 11,92 miljarder NOK under Q3, en ökning med 19 % jämfört med samma period föregående år. Bolaget visar stark utveckling inom samtliga fyra affärsområden som understryker bolagets breda marknadsnärvaro och konkurrenskraft.
Med stöd av Norges strategiska roll inom NATO har Kongsberg cementerat sin position som en nyckelspelare i Europas försvarsinfrastruktur. Företagets orderintag under kvartalet uppgick till imponerande 13 miljarder NOK, och deras orderstock nådde en rekordhög nivå på 96,9 miljarder NOK, vilket visar på långsiktig stabilitet och framtida intäktspotential.
Precis som Saab har Kongsberg ambitiösa expansionsplaner. Bland de senaste satsningarna finns etableringen av missilproduktionskapacitet i både Australien och USA. Dessa nya anläggningar är strategiskt viktiga och speglar den ökande efterfrågan på Kongsbergs missiler samtidigt som de bidrar till företagets långsiktiga tillväxt och globala konkurrenskraft.
MilDef Group AB uppvisade stabil tillväxt under Q3 2024, med en nettoomsättning på 250 miljoner SEK, vilket är en ökning med 10,3 % jämfört med 226 miljoner SEK samma period föregående år. Företaget stärker också sin kapacitet för integrationsservice genom en betydande expansion i Stockholm där målet är att fyrdubbla kapaciteten till hösten 2025.
En av kvartalets mest framträdande prestationer var en imponerande ökning av orderintaget med 134 % vilket uppgick till 415 miljoner SEK. Detta markerar ett rekord för företaget. Samtidigt har orderstocken nått en rekordhög nivå på 1 627 miljoner SEK, en ökning med 28 % från föregående år. Den starka orderstocken, i kombination med det höga orderintaget, positionerar MilDef för fortsatt tillväxt och stärker bolagets långsiktiga framtidsutsikter.
Invisio AB rapporterade ett av de starkaste kvartalen i företagets historia under tredje kvartalet 2024. Orderintaget översteg 500 miljoner SEK, exklusive en större engångsorder på tredjepartsradio från första kvartalet. På en rullande 12-månadersbasis nådde orderintaget cirka 1,5 miljarder SEK, vilket också markerar ett rekord.
Intäkterna för kvartalet uppgick till 351,7 miljoner SEK, det högsta någonsin för ett tredje kvartal, trots den sedvanliga avmattningen under sommarmånaderna i Europa. Vid
kvartalets slut uppgick Invisios orderbok till 866,7 miljoner SEK, där cirka 80 % av värdet förväntas levereras inom de kommande 12 månaderna.
Sammanfattningsvis är Invisio väl positionerat för att dra nytta av de ökade investeringarna i militärutgifter och den höga marknadsaktiviteten. Företagets starka orderbok, diversifierade kundbas och robusta lagerhållning ger goda förutsättningar för att kapitalisera på de många möjligheterna som marknaden erbjuder framöver.
Med starka resultat under Q3 har Saab, Kongsberg, MilDef och Invisio alla visat att de kan leverera i en tid av förändring. Framtiden ser ljus ut men kräver fortsatt strategiska satsningar för att bibehålla och stärka deras position på den globala försvarsmarknaden.
Europeiska bolag har uppvisat högre volatilitet (risk & större förändringar i priskurser), på senare tid efter ett par års stark uppgång, Det påverkar även nordiska bolag. Trots kurssvängningar som kan beror på vinsthemtagningar, förändrat sentiment eller att investerare omallokerar sina portföljer så är vår syn intakt. Den är att europeiska och nordiska står inför en långsiktig strukturell tillväxt och gör sektorn till intressant över en längre tidsperiod.
Joakim Agerback & Shayan Heidari
Förvaltare för fonden Finserve Global Security Fund I
Fonden Finserve Global Security Fund investerar brett inom försvarssektorn och har position i flera nordiska bolag där ett flertal nämns i texten. Denna rapport utgör endast en kommentar till kvartalsrapporterna i den nordiska försvarssektorn och ska inte ses som investeringsrådgivning.