Nederländerna köper GRKPBV 90 Mjölner

Publicerad: 2024-06-11 16:25

Det nederländska försvarsministeriet meddelar att de kommer att förvärva in 20 stycken Granatkastarbandvagn 90 (Mjölner) från BAE Systems Hägglunds. De första vagnarna ska vara ute på förbanden 2028. Nederländerna blir därmed det andra landet, efter Sverige, som förvärvar vapensystemet.

Annons

FMV beskriver en Granatkastarbandvagn 90 som ett vapensystem med en granatkastarfunktion påbyggd på ett Stridsfordon 90-chassi. Varje vagn har en besättning om fyra personer, inklusive förare. Tornet är utrustat med två stycken 120 millimeters eldrör som kan skjuta upp till och med sexton granater i minuten.

I januari 2023 utökade FMV deras beställning med ytterligare 20 stycken Mjölner, vilket innebär att totalt 80 stycken kommer finnas hos Försvarsmakten.

Nederländska Ministerie van Defensie skriver att arméns mekaniserade förband fortfarande kommer att nyttja dragna 81 mm granatkastare, och att förvärven av Mjölner görs för att utöka möjlig räckvidd.

Nederländerna brukar redan Stridsfordon 90 sedan länge och genomför nu en halvtidsmodifiering (Mid Life Upgrade) på sin fordonspark. I dagarna blev den första vagnen färdigrenoverad.

Dela: