Natos Jens Stoltenberg gästtalar vid Nordiska rådet

Publicerad: 2023-10-31 09:37

I dagarna genomförs flera möten i Oslo inom ramen för Nordiska rådet. Statsminister Ulf Kristersson (M) är i Oslo i dag och utrikesminister Tobias Billström (M) deltar i morgon. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att vara gästtalare på Nordiska rådets session i dag, enligt pressmeddelanden från Regeringskansliet och Nordiska rådet.

Annons

Statsministern att kommer att träffa de nordiska statsministrarna och ledarna för Grönland, Färöarna och Åland. Dessutom har statsministern ett bilateralt möte med Norges statsminister Jonas Gahr Støre där även Jessika Roswall, EU-minister och minister för nordiskt samarbete deltar. Därutöver, kommer Ulf Kristersson även att presentera det svenska ordförandeskapsprogrammet inför Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2024 under Nordiska rådets plenarsession, enligt ett pressmeddelande från Statsrådsberedningen.

I morgon deltar utrikesminister Tobias Billström i Nordiska rådets 75:e session. Han kommer delta vid möte med Nordiska rådets presidium och vid de nordiska utrikesministrarnas redogörelse och frågestund. Tobias Billström kommer ha även bilaterala möten med Norges respektive Islands utrikesministrar, skriver Utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

- Det nordiska samarbetet är centralt för att kunna hantera gemensamma utmaningar för våra länder och medborgare. Dessa samarbeten blir allt viktigare, inte minst givet omvärldsläget. Nästa år kommer Sverige att leda det informella nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet (N5). Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att fördjupa och stärka det nordiska samarbetet, säger utrikesminister Tobias Billström till UD.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att vara gästtalare på Nordiska rådets session i Oslo i dag. Rådet bjuder varje år in en namnkunnig gästtalare. Temat för i år är Nato och Norden i en ny säkerhetspolitisk verklighet, och därefter kommer medlemmarna i Nordiska rådet att ha möjlighet till frågor och debatt. 

- Vi är väldigt glada för att NATO:s generalsekreterare är gästtalare när politiker från alla nordiska länder möts i Oslo. Den säkerhetspolitiska situationen står högt på agendan i det nordiska samarbetet, starkt präglat av Rysslands krig i Ukraina. [...] Nu ser vi fram emot att hela Norden samlas i NATO och vi vill diskutera med Stoltenberg om vad det betyder för nordisk säkerhet och nordiskt samarbete, säger Nordiska rådets president Jorodd Asphjell i ett pressmeddelande från Nordiska rådet.

Dela: