MSB får nytt uppdrag av regeringen

Publicerad: 2024-07-18 15:42

Regeringen har beslutat att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelserna ska planera åtgärder för att stärka skyddet av civilbefolkningen. Beslutet meddelades under dagens sommarfika, som regeringen arrangerar varje torsdag under sommaren.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet syftar planeringen till att skydda civilbefolkningen vid höjd beredskap och krig. Åtgärder som användning av skyddsrum, utrymning och inkvartering kan bli nödvändiga vid ett väpnat angrepp. Målet är att skapa ett robust system som kan aktiveras vid behov för att skydda civilbefolkningen under krissituationer. Uppdraget ska fortgå till och med 5 december 2025.

– Rysslands aggressiva krigföring i Ukraina visar en särskild hänsynslöshet genom att målmedvetet slå mot civil infrastruktur. Lärdomarna från Ukraina understryker behovet av ett välfungerande system för skydd av civilbefolkningen i Sverige. Detta uppdrag är en av flera åtgärder som regeringen genomför för att stärka detta skydd, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) i pressmeddelandet.

Dela: