Mark Rutte Natos nya generalsekreterare

Publicerad: 2024-10-01 13:25

Mark Rutte har i dag tillträtt som ny generalsekreterare för Nato. Under en ceremoni i Nordatlantiska rådet vid Natos högkvarter i Bryssel överlämnade den avgående generalsekreteraren Jens Stoltenberg officiellt ansvaret till Rutte, som nu ska leda alliansen.

Annons

Under ceremonin överlämnade Stoltenberg en historisk ordförandeklubba till Rutte. Klubban donerades från den isländska regeringen till Nato 1963.

Vid sammanträdet höll Rutte ett tal där han beskrev sina tre prioriteringar för Nato.

Han betonade vikten av att behålla ett starkt och trovärdigt försvar, öka stödet till Ukraina samt stärka internationella partnerskap. "Det är en stor ära att få ta över som Natos generalsekreterare," sade han, enligt ett pressmeddelande från Nato.

Stoltenberg, som avslutar sin tioåriga tjänstgöring, hyllade Rutte för hans ledarskap och engagemang för alliansens värderingar.

– Välkommen Mark Rutte som Natos nya generalsekreterare. Ett betydelsefullt uppdrag i en utmanande tid. Varmt tack till Jens Stoltenberg för ditt ledarskap och för att ha hjälpt Sverige in i Nato, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på X.

Dela: