Marinen tar emot nya bogserbåtar från FMV

Publicerad: för 19 timmar sedan

Fyra nya bogserbåtar har levererats till marinen av Försvarets materielverk under en ceremoni vid Karlskrona örlogshamn. Båtarna, som ingår i marinens nya logistikkoncept, är en del av den pågående förmågeuppbyggnaden inom Försvarsmakten och ska användas vid militärbaserna i Karlskrona och Haninge, skriver myndigheterna.

Annons

Under ceremonin döptes bogserbåtarna, med konungens gillande till HMS Hermes, Hera, Hebe och Heros. De kommer att utföra uppgifter som bogsering av fartyg, isbrytning och förhalningar inom hamnområden och varvsområden. De nya fartygen har redan börjat användas i ordinarie verksamhet under pågående marina övningar.

– Med de här bogserbåtarna får Försvarsmakten moderna och kraftfulla fartyg, säger Susanne Nordman, projektledare FMV, i myndighetens pressmeddelande.

Med en längd på 16,99 meter och en vikt på 115 ton har fartygen en dragkraft på 12 ton. De är byggda av leverantören Damen Shipyards och designade för att klara olika operativa uppgifter inom Marinens basbataljoner.

Dela: