Jonson och Bohlin besöker Rumänien, Moldavien och Ungern

Publicerad: 2024-08-19 17:05

Försvarsminister Pål Jonson (M) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) besöker Rumänien och Moldavien den 19–20 augusti 2024. Syftet med besöken är att stärka samarbetet inom militärt och civilt försvar mellan Sverige och de berörda länderna, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

Under besöket i Rumänien kommer ministrarna att träffa Rumäniens försvarsminister Angel Tîlvăr för diskussioner om säkerhetspolitik och stödet till Ukraina. Pål Jonson planerar även att besöka den rumänska flygbasen Borcea Air Base som spelar en viktig roll i utbildningen av F16-piloter och Ukrainas förmågekoalition för stridsflyg.

Carl-Oskar Bohlin ska i sin tur träffa Rumäniens inrikesminister Marian Cătălin Predoiu och besöka EU kompetenscentrum för cybersäkerhet i Bukarest. Besöket i Moldavien inkluderar möten med landets president samt ministrar med ansvar för försvar och strategisk kommunikation.

Statsråden gör även ett kort stopp vid en flygbasen Pápa i Ungern för att träffa svensk personal som jobbar vid det internationella lufttransportssamarbetet Strategic Airlift Capability.

Dela: