Internationellt seminarium om tjänstehundar i Sverige

Publicerad: för 18 timmar sedan

Försvarsmaktens hundtjänstenhet har genomfört sitt första Military Working Dog Nordic Training Symposium med deltagare från sju Natoländer och Australien. Syftet med seminariet var att stärka samarbetet mellan länderna, förbättra utbildningar och träningsprogram samt utbyta erfarenheter kring tjänstehundars operativa förmåga, skriver Försvarsmakten i en artikel på sin hemsida.

Annons

– Syftet med seminariet var att förbättra våra utbildningar och träningsprogram, stärka våra relationer samt utbyta erfarenheter mellan länderna. Hundekipagen har ökat sin förmåga att tillsammans lösa operativa uppgifter under svåra förhållanden, både nationellt och internationellt, säger Marcus Sjöström, chef på FHTE.

Under seminariet deltog ett sjuttiotal hundförare från bland annat Sverige, England och USA, som tillsammans med sina tjänstehundar fick öva på allt från stridsjukvård till arbete i extrema miljöer. Seminariet omfattade även praktiska moment som "bitework" och genomsök i subarktiska klimat, vilket bidrog till att öka både hundarnas och hundförarnas kapacitet inför internationella uppdrag.

– Det finns mycket vi kan lära oss av varandra och som vi kan lära er. Sverige har lugna tjänstehundar och vi arbetar mycket med att motverka stress hos våra hundar. Svenska hundar är även duktiga på att spåra vilket är några av lärdomarna vi tar med oss, säger kapten Andy Rose från Storbritannien.

Seminariet kombinerade praktisk träning med föreläsningar från experter och syftade till att modernisera och utveckla hundtjänsten inom Nato-länderna. Genom dessa gemensamma övningar och erfarenhetsutbyten stärks samarbetet inom Nato, och deltagarna får bättre förutsättningar att lösa sina uppgifter i fred, kris och krig.

Dela: