Indo-pacific området: högintressant och dynamiskt
Jan Eldeblad är Sveriges försvarsattaché i Australien sedan 2024 med sidoackreditering till Nya Zeeland. Tidigare har Jan arbetat vid Försvarshögskolan med ansvar för totalförsvarsutbildningar, övningar och chefsträning i kombination med strategiska spel, samt varit delaktig i stödet till Ukraina sedan 2012 och fram till 2024.
Indopacificområdet är ett högintressant och dynamiskt geopolitiskt område. Det omfattar Indiska oceanen och Stilla havet och används ofta i strategiska och säkerhetspolitiska sammanhang för att beskriva regionens ekonomiska, politiska och militära dynamik. Här bor ungefär hälften av jordens befolkning. Regionen omfattar 38 länder, 16 tidszoner och står för två tredjedelar av världens samlade BNP. Nio av världens tio största hamnar finns också här.
Utmaningarna och spänningarna i regionen kretsar ofta kring handel. Några av världens viktigaste handelsleder passerar genom området: Malackasundet och Sydkinesiska havet är två strategiskt avgörande passager. Avbrott i dessa flöden får snabbt stora ekonomiska konsekvenser för alla inblandade. Därför får även mindre incidenter snabbt säkerhets- och politiska följder.
Några händelser i närtid som påverkat både handelsflöden och säkerhetsläge är:
• Covid-19-pandemin, som ledde till nedstängda hamnar, containerbrist och störningar i hela sjöfartskedjan.
• När det stora containerfartyget Ever Given fastnade i Suezkanalen den 21 mars 2021 och blockerade trafiken i sex dagar.
• När USA:s dåvarande talman Nancy Pelosi besökte Taiwan i augusti 2022, vilket följdes av kinesiska militära övningar som blockerade handelsrutter i Taiwansundet.
Spänningarna kring Taiwan är tydliga i hela Indopacificområdet. Kina har uttryckt sin avsikt att införliva Taiwan, där en stor del av världens halvledartillverkning sker. Taiwan står för cirka 64 procent av den globala halvledarmarknaden, och runt 90 procent av världens mest avancerade halvledare produceras här. TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) är världens största aktör. Nyligen meddelade bolaget att man investerar cirka 165 miljarder USD i USA för att starta tillverkning där.
Hur påverkar regionens förutsättningar och utmaningar Indopacificländerna generellt, och Australien i synnerhet?
Alla länder i regionen är mer eller mindre beroende av handeln med Kina. Samtidigt saknas säkerhetsarrangemang motsvarande EU eller NATO. Det finns några bilaterala och multilaterala försök till säkerhetsavtal, men tilliten till dessa är ofta begränsad, och mycket kan förändras snabbt. Många länder i regionen rustar nu militärt, dels som svar på Kinas ökade aktivitet, dels för att försvara sina egna intressen.
Australien är ett tydligt exempel. Kina är landets viktigaste handelspartner, men också dess största säkerhetshot. Som svar har Australien fördjupat sitt samarbete med USA, bland annat genom att upplåta baser i norra delen av landet. Ett annat exempel är AUKUS-samarbetet (Australien, Storbritannien och USA) om framtida ubåtstillverkning, där även säkerhetspolitiska garantier ingår. AUKUS har dock ifrågasatts från flera håll, inte minst på grund av utmaningar med tidsplaner och leveranser. Här blir sambandet mellan politik, ekonomi och säkerhet tydligt, och något som både sittande och kommande regeringar måste förhålla sig till.
Att arbeta som försvarsattaché i detta dynamiska geopolitiska område är extremt intressant. Det blir snabbt tydligt att ingen konflikt är lokal, något vi lärt oss av kriget i Ukraina. Informationsflödet är stort; området är högt prioriterat bland forskare, tankesmedjor och beslutsfattare. Men det finns också möjligheter, inte minst genom all den innovation som sker här inom exempelvis cybersäkerhet, rymd, AI och kvantteknik. Sverige står sig väl i detta sammanhang som ett av världens mest innovativa länder.
En annan viktig svensk styrka är vårt totalförsvarskoncept. När vår försvarsminister nyligen besökte Australien betonade han vikten av att samordna det civila och militära försvaret, något Sverige har lång erfarenhet av. Det svenska konceptet passar väl med Australiens förutsättningar. Bland annat liknar våra kulturella ledningsförutsättningar varandra, till skillnad från många andra länder med mer centraliserade system.
I den här kontexten verkar jag som försvarsattaché. Mitt uppdrag är att förstå det geopolitiska läget, med fokus på Australien och Nya Zeeland, att stödja svenska försvarsföretag och att bidra till ömsesidigt samarbete mellan våra försvarsmakter. Det är ett mycket stimulerande arbete som jag utför tillsammans med ambassadteamet i Canberra.
Överstelöjtnant Jan Eldeblad
Sveriges försvarsattaché i Australien och Nya Zeeland