Hägglunds lägger produktion i Tjeckien

Publicerad: 2024-06-28 11:07

BAE Systems har tecknat ett kontrakt värt upp till 42 miljoner euro med Tatra Defence Vehicle i Tjeckien. Kontraktet gäller tillverkning av BvS10-bandvagnar inom Collaborative All-Terrain Vehicle-programmet (CATV-3N) mellan Sverige, Tyskland och Storbritannien, skriver BAE Systems i ett pressmeddelande.

Annons

– Detta kontrakt representerar ett viktigt steg för Tatra Defence Vehicle och hela CSG-konsortiet. Vi är stolta över att vi kan visa upp vår expertis och vår kompetens på internationell nivå och vidareutveckla vår strategiska relation med BAE Systems Hägglunds, säger Tomáš Mohapl, VD för Tatra Defence Vehicle i pressmeddelandet.

Avtalet mellan BAE Systems och Tatra Defence Vehicle omfattar svetsning, målning och installation av skrovisolering för 250 nya BvS10-fordon, med option på ytterligare 274 enheter. Prototyptillverkningen inleds i sommar, och serieproduktionen är planerad att starta i slutet av 2025.

Kontraktet bygger på det etablerade samarbetet mellan konsortiet Czechoslovak Group (CSG) och BAE Systems Hägglunds. BAE skriver att kontraktet stärker banden mellan svensk och tjeckisk försvarsindustri och möjliggör användning av avancerad produktionsteknologi från Tatra Defence Vehicle.

Utöver den tjeckiska industrins pågående engagemang i CV90 MkIV-programmet för den tjeckiska armén, förutser BAE Systems ytterligare affärsmöjligheter, som redan börjar dyka upp.

– Att samarbeta med Tatra Defence Vehicle gör att vi kan dra nytta av dess avancerade produktionsteknologier samtidigt som vi stödjer integrationen av den tjeckiska försvarsindustrin i vår globala leveranskedja, säger Tommy Gustafsson-Rask, VD för BAE Systems Hägglunds och fortsätter:

– Detta kontrakt är ett bevis på vårt ömsesidiga förtroende för Tatra Defence Vehicle, och vi förväntar oss att det kommer att ge många fler möjligheter för båda parter.

Dela: